Gyldendal med Danskehuset

Bygget og jobben

Gyldendals Forlags fasade på Sehesteds Plass og mot Universitetsgaten ble rehabilitert i 2012. Det meste av plane flater og mye av dekorasjonene var ødelagt fordi det ved tidligere rehabiliteringer var benyttet materialer som ikke passet til underliggende kalkmørtler. Disse skadede områdene ble derfor hogget ned, og puss og detaljer ble bygget opp i sin opprinnelige utførelse med kalkmørtel, og så malt med Keim silikatmaling.

Det var grepene til arkitekt Sverre Fehn som demonstrerte en unik evne til nytolkning av et forlagshus da han tegnet rehabiliteringen av hovedkontoret til Gyldendal Forlag. Midt i det fem etasjers høye sentralrommet, som holdes på plass av enkle betongsøyler, står et oppsiktsvekkende historisk element: Danskehuset. Gyldendal oppførte et lagerbygg i 1912. Fasaden kopierte en 1700-talls bygning til Gyldendal i København, som det norske forlaget springer ut av. Fehn skapte et fysisk minne fra forlagshistorien da han gjenskapte fasaden i sentralrommet. Huset har tak som delvis er en glasspyramide som lar lyset strømme inn i det som benyttes som styrerom.

XK Entreprenør var utførende for Danskehuset og var ansvarlig for mur- og puss arbeider, herunder alt av dekordetaljer, trekninger, bånd og gipsornamenter. Vi sto også ansvarlig for maling av fasaden.